Nieuwsbrief april 2024

 

 1. Brief voor ouders
 2. Aantal kinderen bekijken bij verlenging
 3. Voorkom verwarringen in de procedurele kennis

1.  Brief voor ouders

We hebben een standaardbrief opgesteld om je te ondersteunen bij het informeren van ouders over het doel en het gebruik van Calcupal, evenals over de gratis toegang die beschikbaar is gesteld als onderdeel van de professionele licentie. 
 
We bieden namelijk gratis toegang aan je leerlingen of cliënten als aanvulling op de professionele licentie die je als leerkracht of therapeut al hebt. We merken echter dat het verleidelijk is voor sommige ouders om zich actief te registreren voor een proefperiode van onze educatieve app, zelfs als jullie al beschikken over een licentie voor hun kind.
 
We begrijpen dat sommige ouders niet weten hoe de gratis toegang werkt en realiseren ons dat ze wellicht niet direct verwachten dat onze educatieve tool gratis ter beschikking staat. Misschien hebben ze zelfs twijfels over de waarde van iets dat gratis wordt aangeboden.
 
Het is belangrijk te benadrukken dat de gratis toegang een waardevolle aanvulling vormt op jullie bestaande professionele licentie. Deze gratis toegang biedt bovendien dezelfde kwaliteit als de betaalde versie. We zijn er van overtuigd dat regelmatige oefening met Calcupal de beste resultaten oplevert. Moedig jullie leerlingen en cliënten daarom aan om er volop gebruik van te maken.
 
De standaardbrieven voor ouders vind je op onze website. Mochten er nog vragen zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om te helpen en wensen de kinderen veel succes en plezier met het gebruik van onze rekenfeiten webapplicatie.

2. Aantal kinderen bekijken bij verlenging 

Maak je gebruik van onze 'pro'-versie, bereid je dan voor op de nieuwe prijsstructuur vooraleer je verlengt. De applicatie houdt nu immers zowel rekening met het aantal begeleiders als met het aantal kinderen. Onze prijzen zijn meer gedifferentieerd, maar voor de grote meerderheid van de gebruikers zal dit geen verschil maken.

Als je liever het basispakket van 106 euro blijft gebruiken, kan dat nog steeds, maar het zal nu slechts 25 kinderen omvatten. Als je momenteel meer leerlingen of cliënten hebt, overweeg dan of je ze allemaal wilt behouden. Pas je bestand indien nodig aan en verwijder wat overbodig is.

Als je meer dan 25 leerlingen of cliënten met onze applicatie wilt laten werken, kun je bij het verlengen een uitbreiding van 10 begeleiders (inclusief 250 kinderen) aanvragen tegen een meerprijs van 20 euro per pakket.

Om te controleren of je licentie aan de nieuwe prijsstructuur voldoet, log je in en ga je naar je login symbool. Open 'Beheer team account' en klik vervolgens op de knop 'Verleng huidige licentie'. Controleer het aantal begeleiders inclusief kinderen. Als dit aantal hoger is dan het geselecteerde aantal, krijg je een melding. Om te verlengen, moet je het aantal begeleiders (inclusief kinderen) verhogen of eerst het nodige aantal kinderen verwijderen.

Als je vragen hebt over deze aanpassingen, neem dan gerust contact met ons op. We zijn er om te helpen.

3. Voorkom verwarringen in de procedurele kennis

Rekenfeiten zijn bewerkingen die gememoriseerd zijn. Ze zijn bij voorkeur het resultaat van een langdurig leerproces gebaseerd op inzicht. Soms raken kinderen echter in de war bij eenvoudige berekeningen zoals 16-13, 13-6, 20-16 en 20-6. Om verwarring te voorkomen, is een gerichte aanpak nodig. Hier volgt een overzicht van stappen om dit te bereiken:
 
1. Inzichtelijk ontdekken
Kinderen dienen eerst te leren hoe elke rekenbewerking correct uit te voeren. Het doel is om deze stappen te internaliseren, zodat ze correct en zonder materiaal kunnen worden toegepast. Bij het gebruik van onze applicatie krijgen kinderen directe feedback om hun aanpak te evalueren.
 
2. Rekenstappen automatisch uitvoeren
Probeer hen te begeleiden om rekenstrategieën niet alleen te begrijpen, maar ook automatisch uit te voeren. Onze speciaal ontworpen tool ondersteunt dit leerproces door elke soort bewerking afzonderlijk te automatiseren. Door frequent te oefenen, verkorten kinderen hun rekenstrategieën en vinden ze sneller het antwoord.
 
3. Gestructureerd oefenen met verwoording
Het is cruciaal om gestructureerd te oefenen en verwoording te koppelen aan rekenreeksen. Dit versterkt het begrip en helpt verwarring te voorkomen. Moedig de kinderen aan om slechts op één reeks tegelijk te oefenen. Laat hen bij elke reeks ook de manier van rekenen verwoorden.
 
4. Onderscheid maken tussen rekenprocedures
Om verwarring te voorkomen, is het essentieel om onderscheid te maken tussen bekende en nieuwe procedures. De applicatie deelt de rekenreeksen in volgens grootte van de getallen en complexiteit van de bewerking. Breid de procedurekennis systematisch uit en laat niet alleen begrip en evaluatie centraal staan, maar streef naar een goede automatisatie van de vorige reeks vooraleer je naar een nieuwe overgaat.
 
5. Beoordeling van opgeroepen antwoorden
Door bewust te evalueren helpen we kinderen om hun fouten te identificeren en corrigeren, wat de nauwkeurigheid vergroot. Bij het automatisch oproepen van een antwoord is het dan ook van belang om de juistheid ervan te kunnen beoordelen met de juiste rekenprocedure. Wanneer deze procedure vooraf goed geautomatiseerd werd, zal die nu ook moeiteloos en correct opgeroepen worden.
 
Met deze aanpak wordt verwarring in de procedurele kennis van kinderen geminimaliseerd. Ze kunnen hierdoor met meer vertrouwen en nauwkeurigheid hun rekenvaardigheden ontwikkelen.

Telkens een stapje dichter bij efficiënt remediëren...
Meer info vind je op www.calcupal.be en voor leuke rekenweetjes word je best fan op facebook
Facebook Facebook
Calcupal website Calcupal website
Calcupal webapplicatie Calcupal webapplicatie